Julekugler

Fra Ikea bord til Mosaik bord

Som lovet har vi her lavet en lille DIY guide til vores mosaik bord 🌱

En DIY som vi har valgt kalde ” Fra ikea bord til mosaik bord ”

Sofa borde er noget af det eneste møbel, jeg har SÅÅÅ svært ved at vælge ! .- er det bare mig eller har du det også sådan ?
Jeg syntes det er mega svært at finde et unik, brugbart og alligevel så stort et sofa bord, når man er en familie på 5 og en gang i mellem syntes det hyggeligt at spise foran kuk-kassen.
Så ofte har jeg endt med at vælge et super nemt, enkelt ikea sofa bord – og de er simpelthen så fine og har nogle vanvittige gode priser, de er bare ikke så unikke og specielle.

Vi har længe haft et – Lack sofa bord fra ikea- til 299 ,- – det var efterhånden blevet så trist, ridset og simpelthen bare brugt, at vi stod og skulle ud at have et nyt. Men istedet for at smide sofabordet ud, som jo i virkeligheden virker til UG, legede vi med tanken om at recycle det vi allerede har. Brug og smid væk kulturen, er så småt en ting vi tænker en del over herhjemme og vi prøver gerne at se hvordan vi kan undgår det. Så med den tanken, søgte jeg lidt på nettet for at se hvordan man kunne ” friske” bordet lidt op.

Jeg faldt over den sveske ikea side: Livet Hemma , hvor der er et hav et gør-det-selv tips, hacks og måder at recycle ikea møbler på – så fedt !
Der fandt jeg så lille ikea Lack bord ( i kender de helt små til 39 ,-) hvor der var påsat små 2.5 x 2.5 cm mosaik stykker.
Jeg viste det til Brian, som først var ved at koge over endnu et flise projekt, – det er jo ikke mange måneder siden vi havde lavt køkkenet, men jeg tror han syntes det var for fedt, til at sige nej 😂 – Så jeg lovede at jeg nok skulle stå for udregningen af flise forbrug og gøre alt klar.
Men da vi stod der i Bauhaus og skulle hente fliser, virkede de små 2.5 x 2.5 cm alt for små, til det store bord vi havde derhjemme.
Så vi sadlede om, og besluttede at hapse dem som er 4.5 cm x 4.5 cm.
Det var den helt rigtige beslutning – for det endte med at se langt bedre ud på et stort bord.
Så når du nu står og vælger, så tag begge størrelser med i tankerne.
Derudover skal du også beslutte om det skal være blanke eller matte.

TIP : Et lille tip herfra er, at de fleste mosaik fliser er bestillingsvarer – så er du lige som mig en utålmodig sjæl, bestilt dem en lille uge før du skal bruge dem.

Eftersom vi netop havde afsluttet køkken renoverings projektet, så havde vi en del materialer og redskaber indkøbt, men vi lister her op de ting som du skal bruge til projektet.

Materiale liste :
Mosaik fliser- blanke ( udregnet i det antal du skal bruge i forhold til dit bord ) – Bruger du samme bord som os- skal du have fat i 2 kasser ( med 20 flise net i alt)
1 x Flise klæb 5 kg
1 x Sort flise fuge 5 kg
1 x murespartel/ mureske
1 x tandspratel
1 x svamp
2 x Mure spande
1 x Pussebræt med skum beklædningen
Afdækning

Brian blander fliseklæb og flise fuge, på gefyhl` – han har gjort det så mange gange, så anbefaldningen er at følge anvisning bag på posen på henholdvis flise klæb og flise fuge.

Vi har taget en masse billeder undervejs og vil under hvert billede skrive lidt om processen, så i kan se med hele vejen.


Vi har valgt at dække godt af inden vi starter, vi kan bedst lide at arbejde med stof afdækningen i det, det ligger bedre og ikke skøjter rundt. Det er en dyre afdækning men kan genbruges igen og igen. Vi har sat ikea bordet og på 2 bukke, det er ikke nødvendigt, men for at passe på vores ryggen har vi valgt dette.


Her er vores fliser, de kommer i kasser på 10 flise ark pr. kasse. – dem skal du bruge 2 kasser af.


Vi har gjort alle redskaber og materialer klar.


Det vigtigt at du har besluttet hvordan dine fliser skal ligge INDEN du går igang, flise klæben hærder hurtigt så det en god ide at have styr på mosaik puzzlespillet inden. Vores bord passede ikke med 4.5 cm fliserne, så vi have 2 valg – enten skulle vi have 2 brede sorte fuge striber i midten af bordet eller så skulle vi have fat i en fliseskærer og lave halve fliser. Vi er personligt ikke så vild med halve fliser og valgt derfor det bedre fuge striber – hvilket blev MEGA godt !


Når fliseklæb er blandet, smurt ud på bordet og trukket tandspartelen igennem, så er det ellers bare at gå i gang med at kommer alle mosaik fliserne på bordet. Giv hver mosaik fliserne et lille tryk så det hæfter godt fast.


Her kan du se Brian give dem et let tryk, så det ligger fast. Det er dog vigtig at alle for et lige tryk, så det ligger plan på bordet.


Når bordplanen er lavet, skal kanterne, og bordbenen have en tur, gør dig umage med at fliserne flugter med bordplanen.

TIP ! – Tag bordbenene af når du kommer fliser på, dels er det nemmer, men du beskytter også skure hullet mod vrid.


Her kan du se hvordan du nemmeste kommer fliser op bordbenene.


Når hele bordet og ben har fået fliser, kommer du til det vigtigeste

VIGTIGT : rens ALLE dine fuger fri fra flæseklæb – få du ikke det væk, er det et kæmpe arbejde at skulle kradse ud, når du skal have sort flise fuge ned i. Jeg bruge en pensel, hvor jeg nemt kunne skrabe dem fri.

Bordet skal nu hærde, efter anvisning på posen. Vi lod det hærde ca. 1 døgn.


Bordet er nu klar til den sorte flise fuge – og på samme måde som fliseklæb, blandet Brian på erfaring, og derfor er anbefaldlingen at følge anvisningen på posen.


Nu skal du til at arbejde lidt hurtigt, flise fugen vil gerne sætte sig hurtigt – altså du kan sagtens gøre dig umage og bruge tid, men du må helst ikke holde pause, med mindre du laver en ny portion flise fuge.


Når alle fuger er fyldt på bord og ben, skal du vasket så meget af `fuge filmen` med svampen, så meget som muligt uden at vaske selve fugen op.
Når det meste er vasket af, kan du vente et par timer og tage svampen en tur mere.

Lad bordet hærde op efter anvisningerne på posen, vi har ladet vores står og hærde i 24 timer før vi har taget bordet i brug.

Håber du kunne bruge vores DIY guide og du har mod på at kastede dig ud i lignende projekt. Mulighederne er jo mange, og du kan med fordel kommer det på hylder, tv bord, have borde osv.

Knus Brian og Tanja

Ingen kommentar endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Send mig en kommentar lige her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julekugler